domingo, 28 de diciembre de 2008

Wiquipedia


La Wikipedia es defineix com un esforç col.laboratiu per crear una Enciclopèdia lliure, gratuïta i accessible per a tots. Es tracta d’una enciclopèdia virtual que s’està desenvolupant amb la participació de voluntaris de ToT el món. Tots nosaltres podem editar nous continguts o complementar els ja existents. La Wikipèdia s’estén per diferents idiomes i abasta ara mateix una extensa quantitat de conceptes que dia a dia creixen exponencialment.

http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada


La versió catalana és la Viquipèdia i és una de les més actives:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Per tot això la Wikipedia respon a la idea de web 2.0 i a la idea de Borges de la Biblioteca de Babel, que altres anomenen l’Univers, i que es composa d’un nombre infinit de galeries hexagonals plenes de prestatges amb llibres. La Biblioteca de Babel existeix ab aeterno i conté tots els llibres, els ja escrits i els que s’escriuran, perquè és il·limitada.


No és gratuït parlar de Borges i la Web 2.0, dons són molts els estudiosos que han trobat en els contes d’aquest escriptor el descobriment d’Internet, i les paraules del seu personatge Tlön són les que van inspirar la creació de Wiquipedia:


“Ahora tenía en las manos un vasto fragmento metódico de la historia total de un planeta desconocido, con sus arquitecturas y sus barajas, con el pavor de sus mitologías y el rumor de sus lenguas, con sus emperadores y sus mares, con sus minerales y sus pájaros y sus peces, con su álgebra y su fuego, con su controversia teológica y metafísica. Todo ello articulado, coherente, sin visible propósito doctrinal o tono paródico."


A10 JMA 2.0

No hay comentarios: